Slåttekurs
Vigga Vekst inviterer til slåttekurs - et praktisk kurs ute i Lesjas kulturlandskap. Aktive feriedager kun for deg, eller deg og hele familien!
Vigga Vekst inviterer til slåttekurs - et praktisk kurs ute i Lesjas kulturlandskap. Aktive feriedager kun for deg, eller deg og hele familien!
Slåttekurset passer for alle – barn og voksne. Det er ingen krav til forkunnskaper, men kurset vil også være nyttig for deg som er kjent med høstingsarbeid.
Kurset foregår ute i det flotte kulturlandskapet på Lesja, og vi nyter gode måltid ute mellom arbeidsøktene. De tre kursene i juli kan være en fine og aktive feriedager, med tid til turer i rolige, men flotte naturomgivelser i Lesja.
Om du er tilreisende eller innenbygds – lover vi godt utbytte av kurset!
Målet med kursene er å øke din kunnskap om verdifulle kulturlandskap, biologisk mangfold og praktisk skjøtsel. Det er satt opp tre kurs i 2018.
Basen er på gården vår Norderhus Søndre, men kurs to og tre holdes i hovedsak på Bjøknesetra i idylliske Lordalen.
Fredag 13. juli - søndag 15. juli: Gjennomføres på gården Norderhus Søndre i Lesja. Det er et 3-dagers helgekurs der målet er å vise hvordan tørrhøy produseres i dag med traktor og moderne redskap. Hva er høy og forskjell på høyproduksjon før og nå? Lære om prosessen fra slått til innlegging på tørka.
Bli kjent med vekster i enga og hvordan de ulike vekstene påvirker kvaliteten på ferdig høy og varighet på enga. De som ønsker det skal få prøve traktorkjøring.
Kurs 2 er et 3-dagers kurs som gjennomføres tirsdag 17. juli - torsdag 19. juli. Kurs 3 er et tilsvarende 3-dagers helgekurs fredag 20. juli - søndag 22. juli.
Her blir det fokus på ljåen som redskap, ljåslått og praktisk oppsetting, samt henging på hesjer. Bli kjent med vekster i enga og litt om biologisk mangfold.
Kurs 2 og 3 tar for seg mye av det samme, men noe mer fokus på ljåslått på kurs 2. På kurs 3 blir det mer hesjing.
Kursene har base på gården Norderhus søndre på Lora og praktisk slått/hesjing skjer på Bjøknesetra ca 15 km inn i Lordalen.
Vi vil også få tid til refleksjon, samtaler, aktiviteter og sosialt samvær.
Det blir mulighet for opphold og overnatting i hovedhus og småhus på gården. Enkel standard. 2-4 personer pr rom, i hovedhuset og trivelige lafta småhus på gårdstunet.
NB! Begrenset antall plasser - maks 8 deltakere pr kurs. Det er mulig å være med kun én dag på kursene – ta kontakt for avtale!
Påmeldingsfrist: 30. juni 2018. For spørsmål, ta kontakt på tlf. 971 20 611, eller på e-post.
Få kunnskap om produksjon av tørrhøy idag. Hva er høy og hvordan produsere kvalitetshøy? Delta i prosessen fra slått til innlegging på tørka. Forskjell på høyproduksjon fra 1960 til 2018.
Bli kjent med noen engvekster og biologisk mangfold.
Fredag 13. juli
17.00-18.00 : Ankomst gården og deltakerne tildeles rom/sengeplass.
18.00-19.00 : Slåttonn og høyproduksjon i 2018.
19.00-20.00 : Kveldsmat og orientering om kurset.
20.00-21.00 : Markvandring på jordet – bli kjent med noen engvekster.
22.00 : Sosialt samvær og aktiviteter på tunet.
Lørdag 14. juli
08.00-09.00 : Felles frokost med orientering om dagen.
09.00-10.00 : Gjennomgang av redskap og maskiner som brukes i slåttonn.
10.00-12.00 : Slå ett jorde – traktor og slepemaskin.
12.00-13.00 : Lunsj ute eller inne. Spørsmål og samtale om slåtten.
13.00-16.00 : Gjøre ferdig slått + kjøring med sprederive.
18.00 : Middag på gården. Grilling/gropstekt lam om vær og forhold tillater det. Sosialt samvær utover kvelden.
Søndag 15.07
08.00-09.00 : Frokost med orientering om dagen. Refleksjon og samtaler.
09.00-11.00 : Runde på jordet. Kjenne på høyet … evtl kjøre sprederive.
11.00-12.00 : Kjøre strenglegger på tidligere slått jorde. Niste + kaffe på jordet.
12.00-14.00 : Innkjøring av høy på tørka. Starte tørkevifter.
14.00-15.00 : Enkel middag.
15.00-16.00 : Rydding og klargjøring av rom.
16.00 : Oppsummering og kort evaluering av kurs.
Bli kjent med ljåen som redskap, praktisk slått - sliping og vedlikehold av ljå. Kort innføring om oppsett og henging av hesj, og om sammenhengen mellom slått, beiting og biologisk mangfold.
Tirsdag 17.07
17.00-18.00 : Ankomst gården og deltakerne tildeles rom/sengeplass.
18.00-19.00 : Slått og hesjing i «gamle dager». Bli kjent med «staur, spett og hesjetråd». Vise stempling av hull, oppsett av staur og pålegging av tråd.
19.00-20.00 : Kveldsmat og orientering om kurset.
20.00-21.00 : Runde på jordet – bli kjent med noen engvekster.
22.00 : Sosialt samvær og aktiviteter på tunet.
Onsdag 18.07
08.00-09.00 : Felles frokost med orientering om dagen.
09.00-11.00 : Kort om ljåen og om sliping og kvessing av ljå.
11.00-12.00 : Avreise til - og ankomst Bjøknesetra.
12.00-13.00 : Lunsj ved setra – medbrakt niste og kaffe. Orientering om Lordalen og Bjøknestra. Bl.a om biologisk mangfold og verdifulle kulturlandskap. Gjengroing.
13.00-16.00 : Instruksjon i bruk av ljå. Praktisk slått på seterkvea.
18.00 : Middag på gården. Grilling/gropstekt lam om vær og forhold tillater det. Sosialt samvær utover kvelden.
Torsdag 19.07
08.00-09.00 : Frokost med orientering om dagen. Kort om beiting, slått og biologisk mangfold.
09.00-10.00 : Avreise til -og ankomst Bjøknesetra.
10.00-13.00 : Praktisk slått fortsetter + starte oppsetting av første hesj. Niste + kaffe i enga
13.00-14.00 : Retur til gården.
14.00-15.00 : Enkel middag.
15.00-16.00 : Rydding og klargjøring av rom.
16.00 : Oppsummering og kort evaluering av kurs.
Hovedvekt på hesjing og biologisk mangfold. Bli kjent med ljåen som redskap, praktisk slått - sliping og vedlikehold av ljå. Praktisk hesjing, dvs oppsett og henging av hesj, og sammenhengen mellom slått, beiting og biologisk mangfold.
Fredag 20.07
17.00-18.00 : Ankomst gården og deltakerne tildeles rom/sengeplass.
18.00-19.00 : Slått og hesjing i «gamle dager». Bli kjent med «staur, spett og hesjetråd». Vise stempling av hull, oppsett av staur og pålegging av tråd.
19.00-20.00 : Kveldsmat og orientering om kurset.
20.00-21.00 : Runde på jordet – bli kjent med noen engvekster.
22.00 : Sosialt samvær og aktiviteter på tunet.
Lørdag 21.07
08.00-09.00 : Felles frokost med orientering om dagen.
09.00-11.00 : Kort om ljåen og om sliping og kvessing av ljå. Prøve slått med ljå i enga.
11.00-12.00 : Avreise til - og ankomst Bjøknesetra.
12.00-13.00 : Lunsj ved setra – medbrakt niste og kaffe. Orientering om Lordalen og Bjøknestra. Bl.a om biologisk mangfold og verdifulle kulturlandskap. Gjengroing.
13.00-16.00 : Deler gruppa i to. En gruppe får instruksjon i bruk av ljå – resten hesjer. Vi bytter arbeidsoppgaver ca kl 14.30.
18.00 : Middag på gården. Grilling/gropstekt lam om vær og forhold tillater det. Sosialt samvær/aktiviteter på tunet.
Søndag 22.07
08.00-09.00 : Frokost med orientering om dagen. Kort om beiting, slått og biologisk mangfold.
09.00-10.00 : Avreise til -og ankomst Bjøknesetra.
10.00-13.00 : Praktisk hesjing. Niste + kaffe i enga.
13.00-14.00 : Retur til gården.
14.00-15.00 : Enkel middag.
15.00-16.00 : Rydding og klargjøring av rom.
16.00 : Oppsummering og kort evaluering av kurs.